Miodrag Kostić

CEO MK Group

Miodrag KostićMiodrag Kostić, predsednik i osnivač MK Group, rođen je 25. avgusta 1959. godine. Više obrazovanje stekao je 1983. godine na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, na smeru Informacione tehnologije. Odmah po završetku fakulteta počinje da gradi kompaniju koja u narednih 30 godina konstantno raste, širi svoj spektar delatnosti, nalazi nove partnere i osvaja nova tržišta.

Kao neko sa decenijskim iskustvom u vođenju najveće vertiklano integrisane poljoprivredne kompanije u celoj Evropi i sa pretenzijama na dalje proširenje na inostrana tržišta, doprinos koji je Miodrag Kostić, jedan od najvećih stručnjaka kad se radi o šećernoj industriji i agrobiznisu, dao domaćoj poljoprivrednoj industriji je neosporan.

Sistem koji je 1983. započeo kao mala privatna firma za proizvodnju, uvoz-izvoz i trgovinu, danas sadrži 40 preduzeća i zapošljava oko 7.000 radnika na području Srbije i spada među one koji najviše doprinose domaćoj privredi i njenom razvoju. Neumornim zalaganjem i stalnim ulaganjem u razvoj svih oblasti poljoprivredne proizvodnje, brokerskih investicija i konsaltinga, bankarstva i trgovine, niz manjih kompanija ujedinuje se u jednu, pod nazivom MK Group. Stabilnost i harmoničnost poslovanja unutar kompleksnog konglomerata kao što je MK Group dokazuju da je Miodrag Kostić svakako jedan od vodećih privrednika u našoj zemlji, kao i u čitavom regionu Istočne Evrope, sa poslovnim renomeom koji i dalje raste iako je odavno prevazišao okvire domaćeg poslovanja.

MK Group sistem, između ostalog obuhvata i više od deset poljoprivrednih kompanija (preduzeća), kao i različite fabričke, skladišne i trgovinske komplekse. MK Group 2007. godine pod svoje okrilje prima i Granexport, preduzeće fokusirano na trgovinu kukuruzom i ostalim žitaricama i proizvodnju i prodaju kukuruzno-mlinskih proizvoda.

Hrabrost potrebna da se uđe u drugu industriju, kao i strast prema novim izazovima, bitni su faktori poslovnog uspeha Miodraga Kostića. Jedan od primera isplativosti takvog stava i takve poslovne politike je ulaganje u hotelski i apartmanski kompleks na Kopaoniku i osnivanje kompanije, MK Mountain Resort, pod čijim se okriljem nalaze hoteli Grand i Angella kao i apartmansko naselje Konaci "Sunčani Vrhovi". Ovo se pokazalo kao veoma uspešan potez, a osim turizma, fokus MK Group u jednom trenutku postaju alternativni izvori energije, što dovodi do nastanka ogranka MK Fintel Wind koji za svoju osnovnu delatnost ima proizvodnju "zelene" električne energije, konkretno, energije koja se dobija od vetra. U sastav MK Groupe sredinom novembra 2011. godine ulazi domaća kompanija Carnex, vodeća kompanija na teritoriji Srbije u oblasti proizvodnje mesa i mesnih prerađevina.

Pored poljoprivrede, šećera i proizvodnje mesa, turizma, obnovljivih izvora energije, MK Group je 2015. godine kupila AIK banku u Srbiji i postala akcionar Gorenjske banke u Sloveniji, a članica MK Grupe - M&V Investment je jedna od najvećih brokerskih kuća u Srbiji u poslednjih 10 godina.

MK Group je uvek težila da svojim primerom apeluje i na druge kompanije da pravljenjem minimalnih investicija u društveni prosperitet maksimalno doprinesu poboljšanju životnog standarda i budućnosti Srbije. Zadužbina porodice Kostić osnivana je 2013. godine, a kasnije postaje Roditeljska kuća u organizaciji NURDOR i "Instituta za zdravstvenu zaštitu, dece i omladine Vojvodine". Čak i pre toga, 2012. MK Group pomaže izgradnju kuće za mlade u SOS Dečijem selu u Kraljevu.

Uspesi u raznim segmentima poslovanja i u raznim industrijama zaslužni su za to što je Miodrag Kostić dobitnik priznanja "Najbolji menadžer Jugoistočne Evrope 2011", "Poslovni čovek godine", "Najuspešniji privrednik", "Najuspešniji čovek Vojvodine", zatim dobitnik nagrada "Zlatni dinar cara Dušana - kompanija decenije", "Biznis partner godine", "Beogradski pobednik", ali i mnogih drugih. Naravno, i kompanija na čijem je čelu je u više navrata proglašavana najuspešnijom kompanijom u Srbiji i regionu.

Svestrane ličnosti kao što je Miodrag Kostić ne smatraju da zaista postoje granice kada je reč o ličnom i profesionalnom razvoju. Svoje znanje i sposobnosti dokazao je i učešćem u radu upravnih odbora najuspešnijih banaka u Srbiji, kao i jedne od najpoznatijih brokerskih kuća na ovim prostorima. Trenutno je predsednik UO AIK Banke, član Srpske Asocijacije Menadžera, član Kluba Privrednik, član UO i Skupštine Privredne Komore Srbije, kao i predsednik skupštine Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru.

Aktuelno iz Granexporta

  • 01.07.2015.
    Firma Granexport doo iz Pančeva objavljuje javni poziv za izbor dobavljača potrošnog materijala i rezervnih delova, za potrebe tehničke službe.
    Pročitajte više
Ostale vesti